Info over de gasontladingslamp

Deze artikelen zijn uitermate geschikt voor locaties waar men hoge eisen stelt aan kwaliteit, zoals de bouw, industrie, sportcomplexen en bij festiviteiten.

Bos elektro bv voert een uitgebreid scala eigen armaturen, o.a. slag- en stootvaste gloeilamp-, TL- , halogeen- en HQI-armaturen, die worden geproduceerd in onze gecertificeerde fabriek. Hiernaast importeren wij op exclusieve basis een grote variëteit aan schijnwerpers. Ons assortiment gloeilamp-, halogeen- en fluorescentie-armaturen voldoet aan de laatste versie van de EN 60598 en de armaturen dragen in de meeste gevallen het Kema Keur keurmerk.

De Tubelight®, een uiterst robuust slag- en stootvast TL-armatuur speciaal voor (tunnel)bouw, industrie en nato-doeleinden, is gemaakt van polycarbonaat en leverbaar in diverse wattages, voltages in zowel enkel als dubbellampsuitvoeringen.

De Widelight®, een slag en stootvaste breedstraler geheel vervaardigd uit polycarbonaat en leverbaar in uitvoeringen geschikt voor gloei-, halogeen- en fluorescentielampen.

De Primaelux® halogeenarmaturen: een complete eigentijdse lijn die ontwikkeld is conform de normen en eisen van de 21 eeuw.
De Primaelux® gasontladingsarmaturen: dit zijn armaturen die meer licht geven en minder energie verbruiken. Ze zijn leverbaar in wit licht (HQI) en geel licht (NAVT) met een hiervoor benodigd in- of extern voorschakelapparaat. De keuze voor in- of extern is afhankelijk van de situatie waar en de wijze waarop de armaturen worden opgehangen in combinatie met het
gewicht en het windoppervlak.

Primaelux® handlampen van polycarbonaat zijn uiterst compacte en handzame armaturen die zijn uitgevoerd met een speciale hoogrendements fluorescentielamp.

Klasse indeling:
De Klasse indeling voor verlichtingsarmaturen op bouwlocaties is als volgt bepaald:

Klasse I
Een armatuur dat uitsluitend buiten handbereik en bij een vaste opstelling (hoger dan 2,5 meter) gebruikt mag worden. Het armatuur is enkelvoudig geïsoleerd en dient geaard te worden. Tevens moet het armatuur stof- en spatwaterdicht IP54 zijn.

Klasse II
Een verplaatsbaar armatuur dat binnen handbereik gebruikt mag worden. Het armatuur is dubbel geïsoleerd en mag niet worden geaard. Wanneer de armaturen op een statief geplaatst worden, dan moeten de statieven voorzien zijn van een geïsoleerde handgreep en aan de hellingproef voldoen. Tevens moet het armatuur slag- en stootvast en stof- en spatwaterdicht IP54 zijn.

Klasse III
Een verplaatsbaar armatuur met veilige spanning (tot 50 Volt). Deze armaturen mogen gebruikt worden in kelders, kruipruimtes en andere extreem vochtige ruimtes. Het armatuur is niet geaard en mag binnen handbereik gebruikt worden. De veilige spanning wordt verkregen middels een veiligheidstrafo die boven de vloer geplaatst moet worden. Ook dit armatuur is slag- en stootvast
en stof- en spatwaterdicht IP54.

Eurolight® HQI/NAV-T armaturen

Naast de halogeenarmaturen is Eurolight sinds jaar en dag bekend om zijn armaturen die geschikt zijn voor gasontladingslampen van 70 t/m 2000 watt. Deze lampen geven meer licht en gebruiken minder energie en zijn daardoor zeer geschikt voor het plaatsen in kranen, lichtmasten en op locaties waar niet genoeg energie voorhanden is. Uitvoeringen tot en met 1000 watt zijn standaard geschikt voor zowel HQI-T(S)- (wit licht) als NAV-T(S)-(geel licht) lampen. De meeste modellen zijn naast de symmetrische reflector ook leverbaar met een A-symmetrische reflector waardoor een groter lichtoppervlakte haalbaar wordt. De behuizingen zijn gemaakt van zwart dikwandig spuitgiet aluminium, met snelsluitingen vervaardigd uit polycarbonaat voor het openen van het armatuur.
Andere belangrijke eigenschappen van deze armaturen zijn:

 • Gehard veiligheidsglas
 • Gepolijste en geanodiseerde aluminium reflector
 • Siliconenafdichting
 • Verzinkte bouten en moeren
 • Degelijke bevestigingsbeugel
 • Intern voorschakelapparaat en ontsteker t/m 400 watt

 

Primaelux® HQI/NAV-T armaturen

Primaelux® HQI-T/NAV-Tarmaturen

Buiten de halogeenarmaturen voeren wij tevens van het kwaliteitsmerk Primaelux een grote range HQI/NAV-T armaturen. De armaturen zijn er in Klasse I en Klasse II uitvoeringen. Het voordeel van deze armaturen is dat ze meer licht geven en minder energie gebruiken. Hierdoor zijn de armaturen zeer geschikt voor het plaatsen in kranen, lichtmasten en op locaties waar niet genoeg energie voorhanden is. Armaturen met een extern voorschakelapparaat zijn lichter en compacter, dit geeft voordelen daar waar men met het gewicht en de wind rekening moet houden. Diverse modellen zijn naast de symmetrische reflector ook leverbaar in een A-symmetrische reflector waardoor een grotere lichtoppervlakte haalbaar wordt.

De Klasse I modellen bestaan uit:

 • Dikwandig spuitgiet aluminium, kleur zwart
 • Gehard veiligheidsglas
 • Gepolijste en geanodiseerde aluminium reflector
 • Siliconenafdichting
 • Verzinkte bouten en moeren
 • Degelijke bevestigingsbeugel
 • Intern of extern voorschakelapparaat en ontsteker

 

De Klasse II (geschikt voor binnen handbereik) modellen bestaan uit:

 • Polycarbonaat behuizing
 • Gehard veiligheidsglas
 • Gepolijste en geanodiseerde aluminium reflector
 • Siliconenafdichting
 • Verzinkte bouten en moeren
 • Degelijke bevestigingsbeugel
 • Intern voorschakelapparaat en ontsteker die geschikt zijn voor HQI-T(S)- (wit licht) en NAV-T(S)-(geel licht)

Primaelux® HQI-T/NAV-Tdiepstralers

Deze armaturen zijn speciaal ontwikkeld om hoge fabriekshallen, magazijnen en andere ruimtes te verlichten.

 

Gasontladingslamp.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten